Doneer

Wat gebeurt er met mijn donatie

Het goede doel van de PinksterRun is het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. We vragen elke deelnemer om een donatie te doen en om zich voor dit goede doel te laten sponsoren door familie, vrienden en collega’s.
 

HET WILHELMINA KINDERZIEKENHUIS

Het WKZ is een toonaangevend kinderziekenhuis en is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Jaarlijks worden er 7.200 kinderen opgenomen in het WKZ en worden er ruim 2.700 baby’s geboren. Het WKZ is expertisecentrum voor ruim 20 zeldzame ziekten, waaronder Cystic fybrosis en erfelijke metabole ziekten. Met het opgehaalde bedrag kunnen we drie innovatieve onderzoeken steunen. Help jij mee dit mogelijk te maken?

 

 

Diagnose onbekend

Voor vaker voorkomende ziekten wordt doorgaans snel een verklaring gevonden, maar bij kinderen met een zeldzame ziekte kan de zoektocht lang duren. Er zijn duizenden verschillende zeldzame ziekten. Samen vormen ze een grote groep, maar ieder voor zich zijn ze zeldzaam. Voor deze ouders en kinderen is er een grote behoefte dat de diagnose wel gevonden wordt. Een stap naar erkenning, naar duidelijkheid over de toekomst en naar een kans op behandeling. Op onderzoeksterrein zijn veelbelovende technieken beschikbaar, waarvan we hopen dat ze het verschil kunnen gaan maken. In het WKZ wordt gewerkt aan het klaarstomen van technieken -die al wel beschikbaar zijn voor onderzoek - om deze laatste stap te kunnen zetten.

 

Een behandeling voor zeldzame Cystic fibrosis patiënten 

Het WKZ is het grootste Cystic fibrosis (CF) centrum in Nederland met ongeveer 500 patiënten. CF, ook wel taaislijmziekte genoemd, is een dodelijke ziekte. Gelukkig zijn er afgelopen vijf jaar geneesmiddelen gekomen die voor een deel van de patiënten een enorme verbetering van de ziekte betekenen. Helaas reageert een deel van de patiënten niet op deze middelen. Het WKZ heeft als missie om ook voor de niet te behandelen patiënten een uitweg te vinden, zodat we uiteindelijk voor alle CF patiënten een enorme verbetering van de ziekte kunnen bereiken. 

 

Korte metten met long-COVID bij kinderen 

Kinderen met long-COVID kunnen niet goed meer deelnemen aan school en aan hun sociale activiteiten. Dat heeft niet alleen een enorme impact op hun directe leven, maar ook op hun verdere ontwikkeling. Helaas zijn er op dit moment nog geen goede inzichten in welke biologische processen zijn verstoord bij long-COVID in kinderen, hoe verloop in de ziekte gevolgd kan worden, en er zijn er nog geen behandelingen. In het WKZ willen we middels onderzoek bij kinderen met long-COVID aantonen welke veranderingen in het afweersysteem, bloed en metabolisme bijdragen aan long-COVID en hopen we meer inzicht te krijgen in hoe we de voortgang van de ziekte beter kunnen voorspellen en behandelen.